Всичко, за което не помислих.

част I

Всичко, за което не помислих.

Започвам с уговорката, че това е част I не за друго, а защото съм абсолютно убедена, че винаги има какво да се прецака при едно снимане. Всеки път отивам с идеята “премислила съм всичко” и се връщам с “ей, за това как не се сетих.” И като човек, обичащ да снима навън, естествено започвам с основния фактор:

Времето

Толкова пъти ме е валял дъжд и вял вятър, че вече под лошо време визирам слънчево и топло. Разбира се, това не трябва да ви спира. Никой не е казал, че снимането задължително трябва да доставя удоволствие.

Времето

След известен брой измръзвания, стигнах до следните заключения:

 1. Винаги подготвяйте модела психически за това, което го чака. Мога да ви гарантирам, че все ще намерите с какво да го изненадате въпреки това.
 2. Вземете топли дрехи:
  1. Връхна дреха за модела, така че да може да правите паузи за сгряване.
  2. Ръкавички за модела - действат добре против ефекта червени ръце.
  3. Чадър за модела - дъждобран не е удачен, защото ще развалите прическата.
  4. Сухи кърпички - за попиване на разтичащия се грим.
  5. Дъждобран - той е за вас и техниката. Значително по-лесно е за снимане, отколкото с чадър.
 3. Фиби за коса - развята от вятъра коса стои красиво на снимка, Чубака не толкова.
 4. За слънчево време:
  1. Сухи кърпички - за попиване на лицето и намаляване на отблясъците по кожата.
  2. Пудра - отново за отблясъците.
  3. Слънцезащитен крем - като се приберете вкъщи и си видите врата, ще разберете за какво говоря.

Инструктаж на модела

Абсолютно винаги преди снимане обсъждайте с модела какво ще гоните като ефект. Колкото по-добре изясните идеята и подготвите човека, когото ще снимате, толкова по-добри резултати ще постигнете. Наистина е важно. Както съвсем наскоро установих, покрай водопадите е особено шумно, когато не снимаш пейзаж, а портрет и ти се налага да говориш с модела. В тази връзка добавете лукчета за гърлото към списъка. Влизат в употреба след снимането.

Водопад

Проверка,проверка и пак проверка

Отнася се за локацията, непосредствено преди снимането. Не знам дали си личи на снимката от телефона, но немалка част от зеленината в кадъра вдясно е коприва. Освен дългите панталони, ваш верен другар ще бъдат и лозарските ножици.

Локация

Теглото

Логично е да се предположи, че една рокля от естествени материали или такава с много плат и воали - тежи. Странното е, че човек не предполага, че с някои от тези рокли моделът не може да направи повече от няколко крачки. Решението на проблема може да видите на снимката долу.

Теглото

Запомнете, отражателят служи за осветяване, затъмняване, предпазване от вятър и дъжд, правене на вятър, пренасяне на багажа и вероятно още много други неща.

Общувайте с хората

Снимането на определени локации немунуемо ще доведе до контакт и с хора, свързани или не с вашия проект. Ако не ги приемате като част от пейзажа е възможно да се случи нещо интересно, като например да предложат да ви донесат униформа на кондуктор, с която да облечете някого или да предоставят своя фототапарат, когато вие нямате батерия. Добри хора дебнат отвсякъде. Не го забравяйте.

Говорете

За да не ставам отегчително многословна, слагам рязко точка на част I.

Ако пък искате да открием заедно за какво още би послужил отражателя, заповядайте на нашите Работилници

Лично гарантирам, че все ще се намери нещо,което да ни изненада. ;)

Получавай известия за нови фотографски съвети от различни автори в различни сфери на фотографията!

*Ще получиш потвърдителен мейл с инструкции.