5 съвета при снимането на пейзажи

от Владимир Гергов

5 съвета при снимането на пейзажи

####1.Подберете внимателно мястото на което ще снимате.

Може да отидете предварително с проучвателна цел и да изберете гледна точка за заснемане. Направете тестови кадър с желаната композиция и се върнете по-късно, когато светлината е подходяща.

Проучване


####2.Лятото може да не е най-подходящия сезон за заснемане.

Пролетно, есенно и зимно време слънцето е по–ниско и много често светлината е подходяща през целият ден.

Сезони


####3. Изполвайте мащаба като средство за драматизиране.

Магията на планината може да предадете ефектно като съотнесете мащаба ѝ спрямо друг обект. За целта включете в снимката самотно дърво, хижа, животно или добър приятел, които да подчертаят величието на гледката.

Мащаб


####4.Няма нищо по-хубаво от лошото време.

Не пренебрегвайте безопасността, но имайте предвид, че безоблачното небе е скучно. За сметка на това облаците внасят драматизъм в снимката, мъглата развихря въображението, а след дъжд цветовете и контрастът са засилени.

Времето


####5.Вземете със себе си най–необходимата екипировка свързана с заснемато на желаните кадри.

Подходящ обектив съобразно с локацията (шърокоъгълен, теле-), статив, дистанционен спусък и не на последно място верният другар, наречен поляризационен филтър. Той насища синьото и зеленото и премахва отблясъците от неметалните повърхности.

Техника

Автор: Владимир Гергов

Владимир Гергов
Владимир Гергов е машинен инженер по образование. Занимава се с фотография от 10 години. Има интереси в областта на планинарството и извънпистовото каране на сноуборд повече от 15 години. Обича да снима планини и екстремни спортове. Участник в изложбите на “Canon България”, „Българска Фотографска Академия – Янка Кюркчиева”, „ Международен Фотографски Салон – Варна” и редица изложби за екстремни спортове.

Получавай известия за нови фотографски съвети от различни автори в различни сфери на фотографията!

*Ще получиш потвърдителен мейл с инструкции.