10 съвета при снимането на водопади - част II

от Тихомир Младенов

10 съвета при снимането на водопади - част II

Водопадите винаги са пленявали хората със своята красота, енергия и мощ. Както споменах в част I обаче, да ги снимаш си е истинско предизвикателство.

6.Играйте си със скоростта.

Експериментирайте смело с различни скорости на затвора. По-дългите скорости на затвора (5, 10, 15 и повече секунди) придават мек и копринен вид на водата, като по този начин снимката излъчва едно невероятно спокойствие. Ако използвате малко по-бързи скоростти (1/5, 1/3, 1/2 секунди) водата все още ще е приятно размазана, но в същото време в нея ще има много повече текстура, което ще внесе повече енергия и динамика в снимките.

Текстура

В този случай използвах малко по-бърза скорост на затвора – 1/4 секунда. Ако бях използвал 2-3 секунди щеше да се изгуби приятната текстура на водата в предния план.

7.Снимайте между пръските.

Ако застанете пред някой водопад и се загледате малко по-внимателно и продължително, ще забележите, че той не тече съвсем равномерно, а по-скоро на тласъци. Съответно и водните пръски, които се носят от него достигат до вас на вълни. Старайте се да снимате между тези вълни от пръски, за да нямате ядове с капки по филтъра или челната леща на обектива ви. Пръски Понякога пръските могат да са наистина сериозен проблем. Но пък с повечко старание може да ги превърнете в ефект.

8.Ооо не, филтърът ми се намокри!

Все пак това е неизбежно. Рано или късно идва моментът, в който филтърът пред обектива ви е покрит с десетки, а понякога дори и стотици капчици и е станал неизползваем. Поглеждайте от време на време обектива си докато снимате, за да не бъдете неприятно изненадани след това вкъщи пред компютъра. Ако капчиците са едри и сравнително малко на брой може да използвате стандартна помпичка за продухване на матрицата, за да ги издухате от филтъра. Ако обаче са прекалено много, тогава на помощ идват обикновените сухи носни кърпички – в това отношение може да се каже, че са незаменими! От опит съм установил, че обикновено вършат по-добра работа от микрофибърните кърпички в този случай. Капки Ефектът от излагане на десетина секунди на действието на пръските.

9.Направете панорама.

Колкото и широкоъгълен обектив да използвате, винаги идва момент, когато широкото въпреки всичко не ви достига. Няма страшно, в такъв момент винаги може да направите една панорама. Само трябва да внимавате за няколко ключови момента – снимайте задължително в режим М с едни и същи настройки за всички снимки, застъпвайте достатъчно отделните кадри и отново внимавайте за пръски по обектива! Ако сте прекалено близо до водопада е желателно да забърсвате челната леща преди всяка снимка от панорамата. Панорама Вертикална панорама от 4 хоризонтални кадъра един над друг.

10.Експериментирайте!

И тук, както при всички видове пейзажи, не трябва да се ограничавате само с популярните клишета. Експериментирайте! Снимайте в различни часове от денонощието, в различни метеорологични условия, търсете различни ъгли! Водопади със сняг, замръзнали водопади, водопади на лунна светлина, с Млечен път, в мъгла… не се плашете дори и от слънчевото време, а се опитайте да вкарате някакъв нов, свеж поглед в кадрите си! Експериментирайте

Ако имате желание да упражните снимането на водопади и обработката след това, грабвайте гумените ботуши и заповядайте с нас на “Да уловим водата” - Работилница с Тихомир Младенов

Автор: Тихомир Младенов

Тихомир Младенов
Тихомир Младенов е фотограф-любител, снимащ основно пейзаж и природа. Израснал в полите на Балкана, още от малък обича природата и разходките из дивите места. Занимава се с фотография от 2009г. Обича да скита из мъгливите есенни гори, да гази в неутъпкания сняг през зимата и да съзерцава буйни водопади от непосредствена близост. Има публикувани снимки на страниците на National Geographic България, списание Осем, Фото-пътеводител на българските водопади, както и участия в редица изложби на територията на страната.

Получавай известия за нови фотографски съвети от различни автори в различни сфери на фотографията!

*Ще получиш потвърдителен мейл с инструкции.