5 съвета при снимането на морския бряг

от Христо Свинаров

5 съвета при снимането на морския бряг

Не познавам много хора които да не обичат морето и съм сигурен, че си имат своите уважителни причини. Останалите обаче сме като уж заблудени електрончета, които независимо от орбитите на животите си, неизбежно се отдаваме на обратното притегляне на това плашещо огромно водно тяло. Нашите причини също са уважителни, а една от тях е, че обожаваме да го снимаме.

Ето няколко прости практични съвета как да се справяме по-добре с това, за да се връщаме отново и отново за нови снимки:

1.Безопзасността преди всичко.

Първо за самите вас, а след това и за техниката ви. Неслучайно в увода използвах думата “плашещо” - ако не сме концентрирани, разходката по брега може да ни коства много. Скалите са хлъзгави, вълните понякога са изненадващо силни, а морето е до колене само за малко и то не навсякъде. Почти всеки фотограф прекарал повече време край брега може да ви разкаже неприятна история свързана най-малко с техниката му. За целта винаги е добре да сте подготвени с подходящите дрехи, както и почистващи и предпазващи аксесоари - в много случаи една проста найлонова торбичка и ластик за коса вършат чудеса.

2.Правилното време за снимане.

Обикновено в пейзажната фотография казваме, че няма неправилни сезони, като това важи и за морето. Казваме също, че основно снимаме по изгрев и залез, което също до голяма степен си важи.
Има все пак фини особености: слънцето се мести през годината и място огряно по едн начин през лятото, ще изглежда коренно различно през останалите сезони.

Нашият черноморски бряг е с основно източно изложение, което го прави идеален за изгреви.

Изгрев


Изгрев


Изгрев

Брегът обаче е достатъчно нагънат и има десетки местенца, които според сезона са префектни и за залез. Залез


Залез


Залез

Според условията можем да снимаме и през нощта. Нощ


Нощ

3.Избор на скорости.

Имаме огромен избор и всичко зависи от крайният ефект, който искаме да постигнем.

Дълги скорости - когато искаме водата да стане като воал. Дълги скорости


Дълги скорости


Дълги скорости

Средни скорости - когато искаме вълните да рисуват вместо нас. Средни скорости


Средни скорости


Средни скорости

Експериментирайте с посоката на вълните, разликите в рисунъка са огромни.

Вълната идва. Вълната идва

Вълната се връща в морето. Вълната се връща

4.Стативът, пясъкът и вълните.

Винаги проверявайте колко здраво е стъпил верният тризъбец. В редки случаи, ако не сте го застопорили качествено и правите експонационен клин или дълга експонация, вълна след вълна след вълна и постепенно се оказва, че апаратът ви се е наклонил неусетно, а кадърът ви е загубен. Статив

5.Почистване на техниката след снимане - много подценяван момент.

Простичкият факт е, че солената вода действа много различно от сладката и за апаратът ви може да е като бомба със закъснител. Ако сте допуснали да влезе капка вода някъде в корпуса, първоначално всичко може да е наред, но след няколко часа солта започва да прояжда фините проводници и апаратът ви необяснимо за вас спира да работи. Водните пръски вредят и на филтрите и обективите ви - комбинацията от лек вятър и вълни може неусетно да покрие фината стъклена повърхност на челната леща или филтър, което в случай, че не се почисти скоро, засъхва и става причина за сериозни проблеми. В такива случаи, обикновените сухи кърпички са пръв приятел на човека. Не на последно място, винаги е добра идея да изплакнете статива си със сладка вода след морско снимане поради същите причини изброени по-горе - солената вода ще влезе в механизмите му и ще причини щети, които е можело да избегнете. Аз лично винаги държа в багажника и един флакон WD-40, с който напръсквам ключовите компоненти на статива си преди морско снимане.

Ако имате желание да упражните снимането на водопади и обработката след това, грабвайте гумените ботуши и заповядайте с нас на “Слетлини в морето” - Фото пленер с Христо Свинаров и Диляна гергова

Автор: Христо Свинаров

Христо Свинаров
Христо Свинаров е от малцината български фотографи познаващи и неспиращи да изследват родното черноморие. Занимава се сериозно с фотография от десет години. Основната му страст са пейзажите или както той казва - обожава да снима природата в най-интимните й моменти.

Получавай известия за нови фотографски съвети от различни автори в различни сфери на фотографията!

*Ще получиш потвърдителен мейл с инструкции.