10 кратки съвета за нощна фотография

от Емил Рашковски

10 кратки съвета за нощна фотография

1. Напиши си домашното.

Трябва да имаш предварителна идея на какво място ще снимаш и каква снимка искаш да направиш. Нощната фотография е специфична и понякога изисква и подходяща психическа нагласа за продължителна работа в мрак и тъмнина, което за повечето хора е непривично. Освен това тя изисква добро предварително проучване на прогнозата за времето, както и на състоянието, местоположението и движението на небесните тела. Светлинните източници, следствие на човешката дейност също е нужно да бъдат проучени и избягвани или включени по подходящ начин (в зависимост от идеята на кадъра).

Подготви се

2. Осигури си нужната техника.

При нощната фотография техниката е от значение. В общия случай е нужен фотоапарат, който да позволява снимане при високи стойности на ISO с приемливо ниво на шума. Обективите е най-добре да бъдат светлосилни (f2.8 и надолу). Освен това ще ти е нужен статив, дистанционен спусък, фенерче. Друго важно условие е да познаваш техниката си отлично и най-вече да умееш да фокусираш правилно в условията на тъмнина, когато автофокусът ти обикновено не работи.

Техника

3. Пробвай различни настройки.

Да, точна рецепта няма. Опитай няколко различни настройки на скоростта, блендата и чувствителността (ISO). Универсални стойности няма. Трябва да експериментираш, за да получиш желания резултат. С опита идва и способността да съобразяваш правилните настройки, но при всички положения е добре да имаш няколко варианта, от които да избереш след това, когато си пред компютъра.

4. Пробвай различни позиции.

Намери най-добрата позиция, но не се ограничавай само с нея. Така ще се върнеш с повече интересни кадри. Това правило важи при всички видове фотография. Не го забравяй и при нощната фотография, когато усилията ти са още по-големи и е добре да имаш повече добри резултати.

Композиция

5. Звезди и Млечен път.

Ако искаш да снимаш звездите и Млечния път в целия му блясък, избери подходящи условия за това:

  • чисто небе (най-добре в планината) далеч от светлинни замърсявания (селища)
  • липса на луна или, когато луната е в малка фаза

Колкото по-широкоъгълен обектив използваш, толкова по-продължително ще можеш да експонираш без да превърнеш звездите от точки в чертички (освен ако не търсиш точно този ефект). Тук можеш да приложиш простото правило на 500-те – делиш числото 500 на фокусното разстояние на обектива. Например ако фокусното разстояние на обективът ти е 14mm: 500/14 = 36. Това означава, че можеш да експонираш до 36 секунди преди звездите да започнат да се „размазват“.

Звезди и Млечен път

6. Снимай съставни кадри.

Снимай няколко кадъра, които след това да можеш да съединиш. Много помага за компенсиране на несъвършенствата на техниката – намалява общото ниво на шума, вдига резолюцията и намалява дефектите на обектива по краищата. Това е и начин да заснемеш целия Млечен път.

Съставни кадри

7. Пълният мрак в повечето случаи не е добра идея.

Нощната фотография не се получава добре при пълен мрак. Все пак фотографията е рисуване със светлина. Нощните светлини са тези, които изграждат кадъра – светлините на Луната, звездите, Млечния път, близки и далечни селища. Добре е да имаш и информация в сенките дори и в тъмните участъци, освен ако не целиш да снимаш силуети. Понякога се налага и осветяване на дадени обекти за постигане на определен ефект. Например т.нар. light painting (рисуване със светлина), при който може да се използва и обикновено фенерче, но с много слаба и мека светлина. За тази техника се изисква усет и известна сръчност. Светлината на пламъка на свещ също може да бъде подходящ светлинен източник за вкарване на допълнително настроение в кадъра. В планината е добре да има леко осветяване на планинските върхове, когато са обект на кадъра ти. Това може да стане и с използване на луната (когато е в малка фаза), а може да се направи и съставен кадър като ги заснемеш още по време на синия час.

Светлина

Планина

8. Внимавай с влагата.

Когато снимаш нощно време, заради влагата във въздуха и студенината на апарата, много често се получава конденз. Обективът се изпотява, а понякога и самият фотоапарат отвътре. Затова периодично поглеждай челната леща и ако има влага я отстранявай с подходяща кърпичка. Често пропускането на такива проверки коства провалени кадри.

9. Съобразявай компанията си.

Ако ходиш с някого, имай предвид, че трябва да се съобразявате един с друг. През нощта дори и най-краткото светване с фенерче или идващата от дисплея на апарата светлина може да провали кадъра. Затова, ако не си сам, ходи с хора, с които ще си сигурен, че ще си паснете. Понякога от малко нещо като това, може да не ти се получи кадърът.

Компания

10. Стани добър в обработката.

Обработката на кадрите е изключително важна, особено при нощната фотография. С помощта й ще намалиш шума, ще коригираш белия баланс, ще подчертаеш основните обекти, ще извадиш най-доброто от нощния си кадър. Не спирай да усъвършенстваш обработката си. Винаги има какво ново да се научи.

Ако имаш желание да упражниш пейзажното и нощно снимане, и обработката след това, заповядай с нас на Работилница за пейзажи - Ден и Нощ

Автор: Емил Рашковски

Емил Рашковски
Емил Рашковски се занимава с фотография вече повече от 10 години. Харесва дейности на открито като планинарство, алпинизъм, ски, каране на сърф, каяк. Снимките му са били публикувани в различни издания, както в България,така и извън нея. Печелил е и е бил в призовите места на редица фотографски конкурси.

Получавай известия за нови фотографски съвети от различни автори в различни сфери на фотографията!

*Ще получиш потвърдителен мейл с инструкции.