Правилата са, за да се нарушават - Част II

Мащаб и перспектива. Графични мотиви и абстрактност. Дълбочина на рязкост. Цветна хармония. Избор на гледна точка.

Правилата са, за да се нарушават - Част II

към първа част

Стане ли въпрос за композиция, всичко е в наши ръце. Дали ще извлечем максимума от дадена ситуация зависи само и единствено от нас. И докато техническата част на фотографията се учи сравнително бързо, умението да разполагаме обектите в кадър и да работим с цветовете се развива и променя постоянно. Настоящата статия има за цел да помогне на начинаещите да започнат отнякъде, да виждат обектите във форми и линии и да използват това си умение, за да създават интересни композиции.

Продължаваме със следващия похват, който можем да използваме, за да получим въздействаща снимка.

6.Мащаб и перспектива

Понякога, за да направим интересна снимка е нужно съвсем малко. Да използваме обект, който да подсили величието и мащаба на картината, която искаме да покажем на зрителя. Това може да човешка фигура, малка къщичка или самотно дърво, което да съотнесем към пейзажа.

За да добиете по-точна представа, закрийте с пръст човека на снимката долу.

Мащаб и перспектива

7.Графични мотиви и абстрактност

Графичните мотиви са особено добър приятел на фотографа. Разноцветни късове обработваема земя, плажна ивица или напукана земя могат да направят кадрите ни по-интересни. Потърсете обект, който да изпъква на тях и да се откроява и го използвайте за акцент.

Графичност и абстрактност

8.Дълбочина на рязкост

Дълбочината на рязкост може да бъде разгледана като средство за драматизиране на главния обект и отделянето му от фона. Изборът на каква част от пространството да бъде на фокус в нашата снимка заема основно място във въздействеито и настроението, което искаме да предадем.

Да погледнем снимката долу. В какви варианти бихме могли да я представим? С изцяло разфокусиран фон, без да се различават детайли? С леко размазан фон, където в задния план се различават обектите? Или пък с еднаква рязкост между модела и фона? В случая съм избрала втория вариант, за да мога все пак да предам средата на града без трамваят и пътният знак да се превръщат в силно разсейващи елементи.

Дълбочина на рязкост

9.Цветна хармония

Комбинацията на цветовете влияе на усещането, което искаме да предадем. Цветното колело по-долу е съвсем опростено, но лесно ще илюстрира, това което искам да обясня.

Цветовете разположени един до друг, наричаме сходни. Това например са жълто, жълто-оранжево и оранжево или зелено,жълто-зелено и жълто. Когато използваме такива цветове, създаваме усещането за спокойствие и липсва на динамика.

И обратно, цветовете разположени един срещу друг в цветното колело, наричаме допълващи се. Такива са например червеното и зеленото, жълтото и виолетовото. Те засилват динамиката и контраста в снимката.

Цветна хармония

Да си представим следната ситуация. Есен в парка. Листата на дърветата са жълни, оранжеви, червени, кафяви. Между дърветата има алея, по която се задава колоездач. Колоездачът е облечен в бежов панталон и жълто яке. Изглежда сякаш си кара спокойно в парка. Ще бъде ли също усещането, ако е облечен със синьо яке? Няма ли тогава контрастът да създаде илюзията сякаш той препуска с колелото в парка?

Цветовете са начин да покажем на зрителя какво се случва в нашия кадър и да подсилим атмосферата, която искаме да предадем. Експериментирайте!

10.Избор на гледна точка

Не се притеснявайте да се изцапате. Стандартно снимаме на нивото на очите. Ще се изненадате колко по-различен може да изглежда кадърът ви, ако легнета ниско на земята или се качите на високо. Пробвайте различни варианти, за да намерите интересна гледна точка, която да подсили композицията.

Избор на гледна точка

В основата на хубавата снимка стои това да не се страхуваме да пробваме нови и нови неща.

Комбинирайте различните композиционните похвати, нарушавайте някои от тях. Няма как снимките ви да се харесат на всеки, така че преди всичко се забавлявайте. Успех!

Получавай известия за нови фотографски съвети от различни автори в различни сфери на фотографията!

*Ще получиш потвърдителен мейл с инструкции.