Да се подготвим при снимането на портрети

Няколко стъпки, с които сами да се улесним.

Да се подготвим при снимането на портрети

Вече сме в очакване на пролетта. А колкото по-топло става, толкова повече ни се снима. Затова представяме няколко стъпки, през които минаваме, когато подготвяме снимането на портрети.

Разпишете идеята

Нахвърлянето на записки относно основната идея е добър начин да не пропуснете нещо. Тук влизат:

 1. Каква визия гоним и какво ще ни е необходимо за това?
  1. Дрехи и аксесоари
  2. Грим
  3. Прическа
  4. Локация
 2. Избор на модел и подготовка на модела
 3. Техника
 4. Да не забравя

Визия

Визия

Уточнете какъв ефект ще търсите и как ще съчетаете дрехите с избраната локация. Дали ще снимате с дрехи на модела, с осигурени от вас или ще ползвате услугите на стилист? Преценете ще правите ли грим и прическа и се консултирайте с професионалист. Освен, че ще ви даде идеи и предложения, добрият гримьор и фризьор знае какво да направи, за да акцентира върху хубавите черти на човека и да прикрие недостатъците. Също така, добрата основа при грима, намалява значително вашата работа при обработката.

Проверете локацията, на която ще снимате предварително. Осигурете си резервен вариант, особено ако ще снимате на открито. Помислете за потока от хора, който преминава и какви са възможните пречки, които биха осуетили вашето снимане. Ако нещо мжое да се прецака, бъдете сигурни, че точно това ще се случи.

Избор на модел и неговата подготовка

Модел

Изберете модела и го подгответе за снимките. С един и същ човек може да направите различен тип снимки, но този човек трябва да знае какво се очаква от него. Обяснето му идеята, покажете му подобни снимки, ако има. Колкото по-добре е информиран, толкова по-ангажиран става. Не е достатъчно просто да дойде на снимки и да бъде красив. Предупредете го колко време ще продължи снимането, какво да вземе със себе си, да дойде с чиста кожа и коса на снимки и въобще всичко, което сметнете за необходимо. Направете го част от целия процес, а не само лице на снимките.

Техника

Техника

Направете списък на необходимата техника - тела,обективи, осветление, аксесоари (стативи, отражатели, стълби, ножици и т.н.). С други думи всичко, което ще ви е нужно. Вземете различни обективи, за да пробвате разнообразни перспективи. Ако е необходимо, осигурете си помощник. Преди тръгването проверете отново всичко ли е с вас.

Да не забравя

Може би най-важният списък. ;)

 1. Да не забравя да заредя батериите.
 2. Да взема резервна карта.
 3. Да се чуя с всички участници.
 4. Да проверя прогнозата (ако снимаме на открито).
 5. Да взема торбичка за боклуците - на много места навън си е направо кочина. Събираме преди и след нас.

Следете нашите Работилници.

Елате с нас. Снимаме навън.

Получавай известия за нови фотографски съвети от различни автори в различни сфери на фотографията!

*Ще получиш потвърдителен мейл с инструкции.