Приложения за пейзажисти

The Photographer's Ephemeris. Sun Surveyor. Generate a Panorama. The Photographer's Transit.

Приложения за пейзажисти

Заснемането на пейзажни кадри изисква известна подготовка.Казвам го от позицията на човек, на когото му се е случвало да разпъне статива и да зачака изгрева… от запад. И не, не е защото съм жена. Имаше двама представители на силния пол, които също чакаха с мен, докато не осъзнахме, че облаците порозовяват в обратната посока. За да не попадате в моята ситуация, ще ви представя няколко приложения, добри приятели на пейзажния фотограф.

The Photographer’s Ephemeris

Приложението е платено, но не е нещо, което човек не може да си позволи. Нещо от рода на 7-8лв. Може да го свалите за таблет или телефон. Има и десктоп версия, която е безплатна.

Photo ephemeris

С какво може да ви помогне? Планирайки пейзажно снимане, обикновено имате идея къде ще ходите. Може да въведете точните координати на мястото, което искате да снимате и да изберете ден от годината. Информацията, което получавате е точен час на изгрева и залеза на слънцето и луната (вкл. и фаза на луната, полезно за снимащите звездното небе), както и посоката, от която ще огреят спрямо зададените от вас координати. Хубавото е, че може да запаметите различни локации, които сте си набелязали да снимате и да проверявате за всяка от тях. Също така имате възможност да изберете и тип карта, който да показва - стандартна, сателитна, терен.

Sun Surveyor

Приложението е аналогично на горното, малко по-скъпо е, около 15лв., но има някои други предимства, които човек на може да отрече.

Sun Surveyor

Както се вижда отгоре, разполагате с удобен плъзгач, чрез който може да зададете точен час. Така, освен изгрева и залеза, може да проверите посоката на лъчите на слънцето напр. в 9:00ч., 12:00ч. или 17:00ч. Може да си включите live view режим или пък карта. Разполагате също с опция за street view (където има такова) и компас, за чакащите изгрева от запад.

Generate a Panorama

Особено полезно! Въвеждате координатите на определено местоположение, на което планирате да сте, за да генерирате панорама, показваща ви релефа. По този начин по-лесно може да се ориентирате, преди да отидете на място, какво всъщност ще видите от това местоположение. Има опция да прегледате панорамата чрез Google maps или Google earth, а също така да я наименувате и да бъде изпратена на e-mail-a ви. Generate a panorama

The Photographer’s Transit

Последното приложение, на което ще се спра е за iPad. Позволява оргазинирането и запазването на различни фотографски проекти. Може да да зададете местоположение на фотоапарата, вкл. и модел на фотоапарата и фокусно разстояние на обектива, да определите посоката на снимане и да генерирате потенциалния зрителен ъгъл.

The photographer's Transit

Има и опция за преглед на релефа, която показва спрямо разположението на фотоапарата и надморската височина, какво ще ви се “изпречи” на пътя и каква видимост ще имате. Удобство е и, че може да сортирате различните локации за снимане в общ проект, да добавяте снимки или линкове към статии с полезна информация и съответно да си водите бележки.

Успех в лова на кадри!

Получавай известия за нови фотографски съвети от различни автори в различни сфери на фотографията!

*Ще получиш потвърдителен мейл с инструкции.