Кадриране

Кратки съвети как да направим една портретна снимка по-хубава.

Кадриране

Когато снимаме хора се налага да мислим за един куп неща: светлина, композиция, предразполагане на модела, позиране, кадриране и т.н. В настоящия съвет ще разгледам за какво да внимаваме при кадрирането. Нищо от споменатото по-долу не е задължително, разбира се. Правилата са, за да се нарушават.


Близък план

Има редица снимки, които изглеждат добре, когато при кадрирането е отрязана част от косата,челото или шапката. Внимавайте обаче, когато режете през брадичката. За себе си мога да кажа, че все още не съм открила кадър с отрязана брадичка, който да ме грабне. Мислете как ще изглежда снимката и когато кадрирате през врата. Понякога се получава така сякаш главата е забита на кол. Ако хванете малко от извивката на шията и раменете, може да получите по-балансиран кадър.

Близък план

В повечето случаи, ако оставите малко въздух около модела или по посока на погледа, ще получите по-приятна снимка. Нека това не ви спира обаче да пробвате и да “затворите” портрета. Експериментирайте с различни варианти, за да видите как стои по-добре.

Близък план


Торс

Избягвайте да режете през ставите: китки, лакти, колена, глезени. Рискувате моделът да придобие “нездравословен” вид. Съобразете и пръстите. Нищо не пречи да хванете цялата китка, без да режете касапската. Подаващите се от нищото ръце в кадър също могат да ви изиграят лоша шега. Нека си личи, че са част от тялото.

Торс


Цял ръст

В цял ръст не значи задължително стоящ прав модел. Може да е седнал или дори легнал. Не кадрирайте през глезените. Не искате човекът да изглежда така сякаш всеки един момент може да изпадне от снимката. Ако кадърът ви свършва точно в края на обувката, може също да постигнете този нежелан ефект. Два пръста пространство отдолу решава проблема.

Цял ръст

Ако искате да упражните снимането на хора, заповявайте на някоя от нашите работилници.

Нека светлината бъде с вас!

Получавай известия за нови фотографски съвети от различни автори в различни сфери на фотографията!

*Ще получиш потвърдителен мейл с инструкции.