Снимане на каяк в бърза вода

10 съвета от Иван Добрев.

Снимане на каяк в бърза вода

Най-важното правило при правенето на подобни снимки е: “Внимавай” – няма снимка, която да е толкова важна, колкото животът или сигурността на хората с които си. Когато преживяваш опасно приключение, условията обикновено са достатъчно трудни. Мисълта да се напънеш само още малко, за да се добереш до позицията на “невероятната снимка” често е много примамлива. Първо помисли дали снимката наистина е толковяа невероятна. Мога ли да я направя без да рискувам прекалено много? Все пак искаш да останеш жив, за да разкажеш и историята.


Избери подходящо място

####1. Избери подходящо място

При снимането на каяк в бърза вода е необходимо в известен смисъл да “изпревариш” събитието. Проучи трасето и маршрута на спускането, набележи си места и си избери подходяща позиция.

####2. Обмисли предварително композицията

Избери място, което позволява! Aко в момента на снимката не си доволен от резултата, ще можеш с няколко крачки напред, назад или встрани да подобриш крайния резултат.


Избери момента

####3. Избери момента

Когато каякарът започне да навлиза в бързея, фокусирай и започни да следиш движението му. Осведоми се предварително или ти сам прецени, коя “линия” на преминаване ще избере. Обикновенно сполучливите кадри се получават по време или непосредствено след преминаването на най-сложния учатък, или препятствие (камък, вълни и други).

####4. Снимай няколко кадъра в серия

След като започнеш да следиш линията и преминаването през бързия, започни да снимаш. Снимай в серия кадри, като предварително прецениш възможностите на буфера на фотоапарата си. Започни серията в подходящ момент, така че тя да приключи в края на преминаването на бързея, а не преди него.


Замрази обекта

####5. Замрази обекта

Един от начините на предаване на движението е замразяването му. Използвай висока скорост на затвора (1/1000 или повече), за да можеш да замразиш обекта и да предадеш трудността на преминаването на бързея, чрез позицията на тялото, греблото или каяка. Тази позиция трябва да не е характерна за позиция на покой.

####6. Избери подходящи настройки

Снимането на висока скорост (1/1000) ще изисква по-отворени бленди и по–високо ISO. Тъй като снимаш бързодвижещ се обект, не отваряй блендата максимално, защото автофокусната система на апарата може да се затрудни. Никой не иска провалени кадри без фокус. Стойности на блендата между f4 и f6.3 са най–подходящи. Избери такова ISO, което да позволява тези стойности, без да вкарва допълнително “шум”

####7. Експонирай правилно

Наличието на много бяла и разпенена вода или други ярки обекти в кадъра, ще подведат светломера да недоекспонира. Затова провери настройките с няколко тестови кадъра, преди каякарът да премине през бързея.


Пресъздай средата

####8. Пресъздай средата

Направи такъв кадър, който да пресъздава чувството за средата – значимостта на мястото, дължината на бързея, големината на вълната или големината на скалата, която създава водното препятствие. Ако спускането е в зимни условия или много ранна пролет (когато някои планински реки започват своето пълноводие, както често се случва в България), опитай се да вкараш в кадъра и тази част от пейзажа. Най-добре пресъздават обстановката - заснежни брегове, заледени висулки от течащата вода, пара излизаща от устата на дишащия каякар.


Бъди подготвен да помогнеш

####9. Бъди подготвен да помогнеш

Преминаването на сложен и опасен бързей изисква много усилия и добра подготовка. Ако каякарът не успее да премине успешнио бързея и се обърне, бъди готов да му помогнеш. Вземи със себе си спасително каякарско въже и го дръж близо до себе си и бъди готов да го използваш.


Селектирай

####10. Селектирай

По–късно вкъщи пред компютъра избери кадри, които да съчетават и предават най–пълно и обширно изживяното приключение. Търси по лицето на каякара израз на емоция, напрежение, съсредоточеност, решитилност и дори страх по време на преминаването на препятствието.

Автор: Иван Добрев

Иван Добрев
Живее в София. Снима спускания с каяк в бърза вода из цяла България, Балканите и Европа. Основен фотограф на "Каяк Келеш Холдинг" и "Българско Каяк Общество" още от създаването им през 2005 година. От тогава е и запален по туристическия каяк и каяка за бърза вода. Призьор и носител на първи награди в множество български и международни фотоконкурси. През декември 2009 година списние "National Geographic" за Северна Америка публикува негова снимка като избор на фото редактора на списанието.

Получавай известия за нови фотографски съвети от различни автори в различни сфери на фотографията!

*Ще получиш потвърдителен мейл с инструкции.